Nuoret rahapelaajina

Rahapelit kiinnostavat monia nuoria ja he pelaavat niitä, vaikka se heidän ikänsä puolesta olisi vielä kiellettyä. Ennen 18 vuoden ikärajan säätämistä tehdyn ESPAD-tutkimuksen mukaan 9-luokkalaisista pojista 70 prosenttia pelasi rahapelejä ainakin kerran kuukaudessa.

Rahapelien tarjonta on kasvanut ja pelit ovat kehittyneet. Nuoria kiinnostavat erityisesti raha-automaatit ja nettipelit. Nettipelien suosion on arvioitu lisääntyvän tulevaisuudessa, koska pelit ovat helposti saatavissa ja visuaalisesti houkuttelevia.

Peleihin kulutetaan suuria summia

Nuoret käyttävät peleihin paljon rahaa suhteessa tuloihinsa. Vaikka keskimäärin nuorilta kului peleihin sosiaali- ja terveysministeriön jo vuonna 2006 teettämän selvityksen mukaan vain 5 euroa 70 senttiä viikossa, peleihin kului noin kolmannes nuorten kuukaudessa käytettävissä olevasta omasta rahasta. Vuonna 2006 alaikäiset suomalaisnuoret kuluttivat rahapeleihin arviolta 36 miljoonaa euroa.

Mikä pelaamisessa kiinnostaa?

Kaikki kielletty ja uusi kiinnostaa ja houkuttaa nuoria, myös aikuisille tarkoitetut pelit. Rahapelaaminen antaa nuorille tilaisuuden kokeilla omia ja heille asetettuja rajoja. Rahapelejä pelaavat nuoret ottavat myös mallia kavereiltaan ja haluavat näyttää, kuka uskaltaa pelata kielletyllä alueella tai kiellettyjä pelejä.

Nuoret hakevat rahapelaamisella muiden samanikäisten hyväksyntää, sosiaalista vuorovaikutusta, viihdettä, rentoutumista ja jännitystä. On todettu, että samankaltaisia odotuksia nuorilla on alkoholin käytölle. Osa nuorista pelaa rahapelejä hakeakseen lohdutusta elämän murheisiin, suruihin ja vastoinkäymisiin.

Väärät uskomukset

Nuorilla, kuten aikuisillakin pelaajilla on usein vääristyneitä käsityksiä ja uskomuksia rahapelien todennäköisyyksistä, pelien luonteesta ja onnesta. Nuori saattaa uskoa, että harjoittelemalla hän voi oppia paremmaksi pokeriautomaatin pelaajaksi, vaikka peli perustuu täysin sattumaan. Yleistä on myös esimerkiksi luulla, että voitto peliautomaatissa on todennäköisempi silloin, kun kukaan ei ole pitkään aikaan voittanut samalla automaatilla.

Väärät käsitykset pelien ominaisuuksista ja omasta kyvystä hallita pelejä altistavat peliongelmille. Siksi näistä asioista on hyvä keskustella nuoren kanssa.